Saturday, December 8

May I Introduce to You.....




So.. for those yang dok tanye Andainya Bukan Untukku tu..
okey.. novel saye yang pertama ini bakal dikeluarkan tak lama lagi sebagai pembuka tahun 2013..
nanti sebaik aje 1 Januari 2013, terus je pergi serang kedai-kedai buku yang berdekatan dan beli..

tq for supporting me from beginning till the end of this novel..
really appreciate it..
=))


terus pergi kat link ni eh kalau nak order..
=))

http://kakinovel.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=154&category_id=1&option=com_virtuemart&Itemid=9

Saturday, November 24

My classmates: They're so talented


video

it will become another unforgettable moments before we'll grade and ends our degree of Office System Management..
insya-Allah~~

=))

P/S: jangan tanya saye kenapa perlu post pasal kawan-kawan...

Monday, September 24

Howaa.. da stop menulis ke??

Assalamualaikum..
getting new day fellas..
hah.. itulah tanda tanya kan??

Mesti tertanya apesal dah tak upload bab baru ni??
asyik yang lame aje.. bila nak upload??
dah tak ade idea nak sambung dah ke??

mesti itu soklannye kan??
Hah.. bukan dah takde idea ehh..
disebabkan blog ini juga dah lama berkepuk, berhabuk, bersawang da..
idea melambak, dah ada banyak dah pun..
tapi malas nak upload aje..
hahahahaha...

nak kurangkan menaip sebab takmo kena carpal turnel syndrome..
haaa.. bukan dah takde citer yang nak dibuat..
terlalu banyak, and ada jugak yang dah banyak ditaip..
tapi menaip ni kene dikurangkan sikit la apetah lagi dah masuk kelas ni..
asaimen pun dah start sikit-sikit kan..

(tapi main game memang banyak.. >.<)

Insya-Allah..kalau ada kerajinannye..
omo--omo-- bilenye nak rajin tuh...
mianhamnida~~

Sunday, September 16

Senioritas

Assalamualaikum..
haiyoo.. ape ni.. sebulan setengah mau upload??
hahaha...
memang kemalasan aje sebenarnya..
sebab start cuti semester 5 hari tuh pun dapat relaks untuk 2 minggu aje..
dah mula malas nak menaip, nak klik-klik dan klik-klik aje..
sebab tangan ni dah penat menaip untuk Research Method punya yang tak habis-habis kena redo kot..
termasuklah yang lain-lain..
hahahaha.. itu kerja berkumpulan..
itu yang core punya.. yang lain-lain.. hah.. bila dah sampai bab lain memanglah malas dah menaip..

Alhamdulillah bulan September dah menjengah ke tengah.. maknanya dalam masa beberapa hari aje lagi Syawal akan melabuhkan tirainya...
dan dah pun masuk semula ke kampus UiTM Puncak Alam buat kesekian kalinya dan insya-Allah inilah semester akhir bagi Sya..

huiihuuu.. dah semester 6 aka. semester akhir dahpun untuk pengajian kali ni.. Semoga semester kali ni dapat lebih baik berbanding semester lepas.  Dapat juga khabar yang baik, akhirnya permohonan untuk masuk kolej kediaman pun berjaya.. Memang semester kali ni betul-betul susah nak dapat penempatan dalam ni, even kawan-kawan yang lain pun nak dapat turun-naik banyak kali pun still tak dapat...
Tak apelah kawan-kawan, dah takde rezeki kita duduk sama-sama dalam KK.. huhuhu....

Hope sangat semester kali yang terakhir ni akan memberikan lebih lagi kenangan yang takkan akan dapat dilupakan...

=))

Wednesday, August 8

Doodles.. oh.. Doodles..




Google ni macam-macam aje ideanye..
Salah satunya ini...



Semalam lumba lari berpagar
hari ni basketball pulak
esok tak tau lagi game ape pulak..
sempena game olimpik ni..


Saturday, July 21

Salam Ramadhan 1433H

Assalamualaikum..
okeh ringkas saje..
di sini saye ingin mengucapkan Selamat Menunaikan Rukun Islam yang Ketiga, Bulan Ramadhan Al-Mubarak untuk tahun 1433H..

Selamat Bersahur, Selamat Berterawikh, Selamat Berbuka Puasa setelah diyakini masuknya waktu Maghrib..

Ikhlas,
Sya Ryanna

Wednesday, July 18

End of Semester 5 in UiTM Puncak Alam

Assalamualaikum...
well fellas.. it's been more than 6 months [tolak-tolak ape yang dipost macam bab-bab novel, video etc]
okey.. da lama tak menaip kat sini yang memang on the spot aje..
asyik menaip untuk novel, assignments, group project, nak update belog pun haiyee..kemalasan pun melanda baik aku main game.. [lalalalala~~]
seriously memang perasan, kan.. sejak dah masuk degree ni kemasalan untuk menghapdet macam dulu-dulu memang dah kurang.. ok yes, admit it~!


Okay, that is acknowledgement.. Let's move to the introduction..
nyaaahahahaha...
a new changes from me, hampir 2 semester pertama duduk rumah sewa kat Fasa 3 Puncak Alam tu and now.. by hook or by crook, inchek tetap takmo bagitau result saye, saye terjah masuk ofis kolej nak jugak masuk kolej.. Alhamdulillah.. walaupun kene maki sebab surat ko kopipesz je dengan orang sebelah ko, dapat jugak masuk kolej..


Yah~~~
Bermula kehidupan baru duduk di kolej kediaman, mendapat satu rumate dari Tourism dan kamilah yang paling senior.. yang lain paling tinggi pun budak sem 4 dan sem 2, lagi 4 orang budak baru masuk sem 1..
Satu rumah yang dipanggil 1 Malaysia sebab aku sorang je budak dari KL..If you know what I mean..
So.. memandangkan aku dan rumate adalah senioritas..[muka jahat, tanduk dah makin panjang dan nyeh-nyeh-nyeh]


Memang timbul jugak isu-isu berbangkit, masalah negara, sakit-menyakiti, maki-memaki etc.. tapi tetap aku lalui dengan sabar, biaq pi oghang nak kata apa kat kita..


Okey.. it started with this...

kelas Human Resource Technology yang ada Presentations saja as continuous assessment membuatkan saye mengantuk, dan inilah bahananya.. Dalam kelas ni saye dah jadi lone ranger je sebab member yang bese dok sebelah ngan saye tak ambil subjek ni.. but tak kisah pun coz tak some person yang sometimes rasa dia tuh lonely.. lonely pun lonelylah.. yang penting dua meja aku yang punya...
kih kih kih~~

Kelas ni pun jadi lone ranger jugak..
ini kelas Telecommunication Technologies aka. TELCO
memang ade kira-kira, no calculator are allowed..
pernah kena ketuk ngan lecturer sebab kira guna kalkulator..


Snap before disnap oleh orang yang lebih experts.. amik gambar kelas yawrr...

terasa kembali jadi Diploma Student jewpp..
hehehe.. tak macam budak Degree je dorang ni [including me!]


semester yang selalu sakit juga.. but redha ajela even kene monteng kelas 2 hari tak berturut-turut..
program yang wajib kene attend pun tak dapat nak pergi.. dahler masuk kolam, masuk itu masuk ini, kang kalau aku pengsan sape nak cempung aku?! Aku ni bukannye ringan macam angkat guni beras yang berisi 50kg tuh.. You know what I mean..

Talk by Dr. Diana about Empowerment... yeah remember we sang a song It's My Life.. dia punye slides ohsem arh.. okeh jeles~!!

On the same day after attend the Empowerment Talk, terus je berlari mengalahkan Leopard semata-mata nak tengok Super Spontan.. haiyeee.. faham tak??


It looks like a reunion.. tapi untuk yang pakai baju pink tu je la.. dah lama tak jumpe.. sekali jumpa amekaw~!
Will be miss ya~!!

The D-Day
but not me.. 

This 2 guys not just handsome and smart [?!] but also intelligent..

Kami belum ada rezeki lagi untuk dapat Anugerah Dekan.. But Insya-Allah.. only Allah knows it..


budak-budak ni.. hish.. they make me jealous~!!
takpe... rezeki dorang semester lepas...


Glitter Glorious Crew
we need to make a Team Building and it's core..
Bukan saje-saje but ada dalam silibus untuk Human Resource Development..


The day after training.. this the first keluar dengan diorang dari pagi sampai ke malam..
miss that.. after this mungkin dah tak dapat nak jumpa korang lagi..
take care friends..


Memang agak sedih jugak untuk semester ni.. Macam-macam perkara terjadi.. tapi tak nak mentionla.. biasalah adat hidup memang ada pasang surutnya. Kejap baik, kejap gaduh, kejap musuh.. but whatever it is, hidup perlu diteruskan..
Walaupun ada sesetengah orang buat macam-macam, pergunakan orang lain untuk kepentingan dia, buat itu buat ini.. Ingatlah..satu je.. macam mana sekalipun kita tetap kawan sampai bila-bila, sampai ke akhir nafas ni..
Andai ada buat salah yang tak disengajakan ataupun memang dengan sengaja..minta maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki...



Wednesday, June 27

Andai Ku Bercinta Lagi by MOJO




Vokalis dye yang Aweera tu kan?? If I'm not mistaken..
sebab rambut dye tu boleh cam la..
Ngeee...

Saturday, February 4

FIL -Sepuluh-


                AKU mengambil fail projek pembangunan di Johor untuk diperbaiki semula.  Segala laporan yang tertera pada fail tersebut perlu aku susun semula agar ia teratur dan tidak terlalu serabut sangat kalau nak baca nanti.  Lagipun, projek ni adalah projek usahasama syarikat dengan syarikat Encik Raykal jugak.  Aku bangun dari tempatku dan berjalan menuju ke bilik yang menyimpan kesemua maklumat yang berkaitan dengan projek yang bakal bermula tak lama lagi.  Cari punya cari.. bongkar punya bongkar.. dapat jugak apa yang nak dicari, lama jugaklah aku bertapa dalam bilik tu, siap bukak heels aku ni lagi. 
Nak buat proposal punya pasal, kenalah ada maklumat yang berkaitan dan lengkap. 
            Mata sibuk membaca maklumat pada dokumen tanpa aku sedar aku terlanggar seseorang yang bertentangan denganku.  Adeh.. tulah.. khusyuk punya pasal.  Bersepah dah fail-fail yang aku bawa dari bilik ‘kebal’ tadi. 
            “Sorry, tak sengaja langgar.  Salah saya,” ucap maafku pada orang yang dah buat aku langgar ni.  Dia pun turut tolong aku ambil semua fail yang bersepah kat atas lantai. 
            “It’s okay.  I pun ada buat salah jugak tadi.  I jalan tak tengok depan,” balas suara tersebut.  Memanglah aku tak perasan dengan siapa aku langgar.  Bila dah dengar suara tadi, baru aku sedar yang aku sebenarnya dah terlanggar Encik Raykal.  Aduii..
            “Maafkan saya, Encik Raykal.  I’m too careless about this,” ucapku sambil memberi tanda maaf ala-ala orang Korea dengan Jepun tu.
            “It’s okay,” balasnya lagi.  Betul-betul kalut aku hari ni, tak taulah kenapa.  Macam sengaja nak buat sibuk. 
            “Encik Raykal buat apa kat sini?” soalku.  Eh.. eh.. padahal soalan tu tak patut tanya pun.  Tapi, dah kalut punya pasal, tanya ajelah.
            “Hari ni kan I ada meeting.  Don’t you remember?” soalnya.  Aku menggaru kepala sambil tersengih macam kerang busuk.
            “Dah habis meeting ke?” soalku lagi sebab aku masih belum dapat lihat kelibat Encik Ikmal buat masa ni.  Yang aku nampak hanya Encik Raykal sorang je buat masa ni.
            “Ikmal tak join pun meeting tadi.  Only Harrizan, Farhan and I dalam meeting tadi.  Kan dia ada lunch meeting.  Takkan you tak tau?” tanyanya lagi.  Memanglah hari ni merupakan hari blur aku. 
            “Jom kita pergi lunch.  Dah pukul 1 ni,” ajaknya lagi.  Aku mengerling ke arah jam tangan di tangan kiriku.  Jarum pendek sudah pun berada di angka satu.  Terasa nak tolak aje pelawaan dia ni, asyik keluar dengan dia aje.  Nanti bebudak ofis kata apa pulak. 
            “It’s okay.  Encik Raykal pergilah dulu.  Saya ada kerja sikit lagi nak dibuat,” balasku. 
            “Kerja tu takde lari ke mana pun.  Kerja tu takkan habis kalau you keep working on it.  Take a rest, badan you pun nak rehat, perut tu pun nak diisi jugak.  Dah, pergi letak fail tu dulu.  I tunggu kat sini,” arahnya.  Ishh.. nak jugak paksa aku ni, ape pasal?  Hah.. ni aje jalan yang terbaik.
            “Actually, saya dah buat McD Delivery.  Kejap lagi sampai,” kelentongku.
            “Oh.. really?  Tak apalah kalau macam tu.  I terus balik ofis ajelah macam tu.  Hmm..  by the way.  Kereta you macam mana?  Still under workshop?” soalnya.
            “Oh.. dah ok dah..  Thanks a lot,” ucapku.  Dia mempamerkan senyuman padaku.  Sikit tawarlah sebab aku dah tolak pelawaan dia untuk makan tengah hari.  Dia terus sahaja melangkah keluar dari pejabatku.  Pada masa yang sama, perutku sudah memulakan irama K-Popnya.  Aduss.. padan muka kau, dah ada orang nak belanja kau, ajak kau pergi makan, tapi kau pergi tolak.  Padan muka dengan kau, Cik Ja. 
            Kau tau tak, kau dah tolak satu pelawaan yang memang dapat menjimatkan duit kau pada waktu kemuncak macam ni.  Kau tau tak, duit kau tinggal berapa ringgit je??  Kad ATM kau pun tertinggal kat rumah.  Dalam dompet kau tu tinggal 10 ringgit aje, itupun nak buat isi minyak balik rumah nanti.  Kalau dah kira dengan duit minyak memang kau takkan lepaslah, Cik Ja oiii…
            Nampak gayanya, aku kena ikat perutlah sampai ke malam jawabnya.  Kriuuukkkk…! Alamak perut aku berbunyi bukan main kuat!  Haii.. perut.. janganlah kuat sangat.  Aku tau kau lapar, tapi….  Macam nak menangis tersedu-sedu pun ada jugak.  Salah aku jugak, entah macam mana aku boleh pergi tinggalkan kad ATM aku di waktu genting macam ni. 
            Aku meletakkan kepala di atas meja, mata menatap terus ke monitor komputer, mulut mencebik.  Buat-buat sedih pada diri sendiri, tapi takde siapa pun yang nak tengok!  Tanganku pula memegang perut yang dari tadi asyik mendendangkan entah lagu apa.  Dah tak macam lagu Korea pun ada jugak. 
            Untuk menghilangkan rasa lapar tu, aku bermain The Sims Social kat dalam Facebook tu.  Tapi, itu tetap tidak membuatkan perut aku untuk terus berhenti.  Dia buat bunyi lagi.  Adoi.. kenapa sadis pulak hidup aku untuk hari ni.  Takpe.. takpe.. Kita kena bersyukur, sekurang-kurang aku lapar untuk hari ni jika dibandingkan dengan rakyat yang ada di Somalia tu. 
            Tak lama kemudian, pintu bilikku diketuk, games The Sims Social dah aku minimize, buat-buat tengah ada kerja.  Padahal.. takde menda pun yang nak dibuat.  Yang aku nak tahan gelak, aku bukak fail projek kerjasama syarikat dengan syarikat milik Encik Raykal kat atas meja, tapi dalam komputer aku buka fail senarai nama bakal pekerja untuk ditemuduga minggu depan.     
            Aku terasa bau masak asam pedas yang begitu kuat menusuk hidung dan sudah pasti berbau kat dalam bilik aku sekarang ni.  Kemudian, sebuah polisterin sudah terletak di atas mejaku.  Aku merenung ke arah polisterin itu lama. 
            “I tau you lapar, you tak order McD pun.  Tapi, you sanggup tipu kat I yang you dah order makan.  I dah tanya Shikin kat bawah tu.  Takde siapa pun yang order McD pun hari ni.  I tau you tak ada duit nak beli nasi, kan?  I tak tau you suka makan apa, I just ambil apa yang I rasa you boleh makan kot.  I pun ada beli untuk I punya.  If you don’t mind, kita boleh makan sama.  Kat mana you selalu makan, eh?” kata-kata Encik Raykal tu memang membuatkan aku tersentap, sepatah perkataan pun tak terkeluar dari mulutku ni.  Macam tau-tau aje yang makanan kegemaran aku asam pedas.  Tak kisahlah ikan jenis apa, janji asam pedas.
            Aku bangun dan garu kepala, ikhh.. si mangkuk ni.. Ikhhh… Semua benda dia tau ni, apahal?  Dia ni pakai ilmu nujum pak belalang ke?  Dia dah pun ambil polisterin yang dia letak kat atas meja aku tadi.  Dia dah pun berdiri di muka pintu. 
            “Kita makan kat pantri ajelah,” cadangku.  Dia terus memberi laluan kepadaku untuk aku keluar  menuju ke pantri.  Dia terus mengikutiku dari belakang.  Sampai aje di muka pantri, langkahku terhenti.  Penuh!  Ala.. mana nak lepak ni?
            “Kenapa?” soal Encik Raykal.  Memang jelas dia tak nampak apa yang ada kat pantry sekarang ni. 
            “Hah, Meen.  Tak turun makan ke?” soal Ila padaku. 
            “Turun.  Ni nak ambil pinggan dengan mangkuk kejap,” kataku sambil melangkah menuju ke kabinet pinggan mangkuk. 
            “Aku tak nampak pun kau tuu… eh.. Encik Raykal?” balas Ila.  Dia dah nampak Encik Raykal kat belakang.
            “Hai,” sapa Encik Raykal pada Ila.  Aku terus aje mengambil 2 pinggan dan mangkuk untuk dibawa.  Mungkin bilik aku bakal menjadi tempat untuk makan tengah hari ni.
            “Encik Raykal lunch dengan Encik Ikmal ke?”         
            “Nope!  I lunch dengan Yasmeen,” jawab Encik Raykal.  Ikh… tak boleh simpan rahsia betul mangkuk tingkat ni.  Terangkat-angkat kening Ila dibuatnya.  Perlu ke dia beritahu kat Ila ni?  Ishhh….
            “Ada apa-apa ke?”
            “Ada… ada nasi,” selorohku.  Aku terus kembali berjalan menuju ke bilikku semula sambil membawa pinggan dan mangkuk. 
            “Okay, I’ve got to go.  Nice meeting you,” ucap Encik Raykal pada Ila.  Aku dah buat muka toya satu sen. 
            Encik Raykal pun ikut aku lagi sekali dari belakang.  Memanglah aku kena bahan tak lama lagi.  Aku masuk sambil meletakkan pinggan dan mangkuk kat atas meja aku.  Sebelum tu, aku kemaskan semua fail, dokumen, kertas-kertas yang bersepah kat atas meja.  Aku susun pinggan dan mangkuk kat atas meja. 
            “Nak letak kat mana ni?” soal Encik Raykal padaku. 
            “Meh sini,” polisterin itu bertukar tangan. 
            “Ambil air kat pantry,” arahku.
            “Air?” ulang Encik Raykal.  Ikh… boleh blur pulak mangkuk tingkat ni.
            “Air minumlah.  Nanti kalau tercekik termakan tulang ikan, siapa nak bertanggungjawab?” balasku. 
            “I ada.  I lah yang kena bertanggungjawab,” jawab Encik Raykal.
            “Itu kalau saya yang tercekik tulang ikan tu.  Kalau Encik Raykal yang tercekik tulang ikan tu?” soalku padanya. 
            “Youlah yang bertanggungjawab,” jawab Encik Raykal lagi.  Amboi-amboi dia ingat aku ni apa bagi dia?   Kalau tak ingat dia ni kawan baik Encik Ikmal, dah lama aku pijak-pijak dia ni.  Ikut sesedap rasa dia aje berkata-kata.  Tak tengok kiri-kanan langsung!
            “Dahlah, pergilah ambilkan air minum.  Biar saya susun ni dulu,” arahku lagi.  Makin lama aku layan makin sakit jiwa aku rasa.  Okey, nanti sepanjang makan, aku nak diam aje.


Wednesday, January 4

Terlebih Serabot Sebenarnye..

Salam..
tajuk tu pun sudah cukup menunjukkan maksudnye..
ape yang dialami olehaku sekarang ni..
yee...
semester kali ni memang serabot pun sebenarnye..
Mujur jugak ada menda-menda yang tidak membuatkan study week aku terganggu [sangat]
Dapat bersenang lenang sekejap di rumah tu pun dah cukup bererti da..
pergh..ayat skema..
hohohoho...
memang semester kali ni memang serabot dengan assignment yang takde la melambak.. tapi disebabkan submission semuanya dibuat pada minggu yang sama, ditambah dengan quiz serta test..
kalau satu dua, aiman pun tak kisah...
tapi eherkk..
dalam masa seminggu ada beberapa quiz dan test..
satu test ada 7-8 topik yang nak kena baca dan faham..
semester ni jugak ada yang nak kena buat system..
ada aktiviti lain jugak..
program itu ini..
disebabkan keserabotan itu..
otak aku pun ikut serabot jugak..
ape-ape pun..
itu pun dah berlalu..
sekarang ni kene tumpukan perhatian for the final examination yang akan bermula lusa ni dengan paper yang sangat aku suka..
memang suka..
tapi susah sikit nak menghafalnye..
banyak teori..
dan gap antara satu paper dengan paper lain pun boleh tahan..
start lambat sikit.. habis cepat sikit..
heeee...
novel pun tak menyempat aku nak sambung..
seriously really-really don't have anytime to upload satu chapter pun buat masa ni..
bukan dah takde cerita..
kekangan masa tu...
ehehe..
tapi muka buku boleh pulak..
yela...
idea tu tak datang secara mencurah-curah macam tahun-tahun sebelum ni...


ape-ape pun...
wish me all the best for this final exam for this sem..

and...

I think it's not too late to wish to all of you a
HAPPY NEW YEAR 2012
hopefully this year will be getting better than last year..
same like me..
ehehehehehe...
yang buruk jadi baik, yang baik akan jadi lebih baik..

v(^_^)v
 
|Saye,Dia,Mereka,Semua| Blogger Template by Ipietoon Blogger Template